Mannen i dimman

Synopsis – Mannen i dimman

 

Filmen utspelar sig i ett öde vinterlandskap. Det är en kall morgon. En man kommer gående, vi ser honom på avstånd. Han har tunna kläder och ser ut att frysa. Hans namn är Naser. Naser har gömt sig undan myndigheterna i många år och han har börjat tröttna på att ständigt vara på flykt.Han tar sin sista chans att få ett normalt liv och kontaktar Valid för att få en ny identitet och ett nytt liv i Sverige.

mannenValid är en man i 45-års åldern. Han sysslar medmänniskosmuggling och anser att han hjälper folk. Men han tycker inte att det är en lätt uppgift. Valid hämtar upp Naser på bestämd plats, med sin bil. Naser försäkrar Valid om att han har pengarna med sig och Valid visar ett pass som Naser ska få senare.

Stämningen är varm och trygg i bilen. De skojar, har roligt och lyssnar på musik, Valid sjunger med och musiken om längtan och kärlek väcker känslor hos honom. Plötsligt upptäcker de en poliskontroll, Valid får panik. Den varma stämningen byts ut mot desperation. Valid tvingar Naser med knivhot att kliva ur bilen. Naser står chockad, ensam och övergiven ute i kylan. Hoppet om att börja ett nytt liv har nu övergått till hopplöshet. Naser fortsätter mållöst vandra framåt, han tycker sig se någon längre fram i dimman.
Han finner en hel grupp påpälsade människor som sitter på varsin pall och pimplar.